Šamanismus teorie

16.05.2013 18:22

 

Šaman znamená "Ten, který vidí ve tmě". Společným rysem šamanismu je cestování v snové realitě (proto "Ten který vidi ve tmě" protože snová realita není omezena tmou), dalším rysem je pomáhat ostatním lidem např. v jejich vesnici. Název Šaman vznikl tak, že se rituály dělaly většinou v noci a jen s jednim malym ohněm. Tudíž celý kmen neviděl absolutne nic, jen Šaman cestoval v snové realitě, tudíž viděl ve tmě. Šamanova úloha v kmeni je věštec, léčitel, náčelník a zároveň myslitel, který vysvětlovat kmenu neznáme jevy přirody.

Šamanismus je nejstarší metoda duchovního rozvoje, jeho začátky se datuji na 35 000 - 40 000 let před Kristem. Je zajímavé, že šamanismus v ruzných formách existuje po celém světě.

Základem šamanismu je schopnost vstupovat do Snové reality, pohybovat se v ní a zkušenosti přinést zpátky do každodenní reality, tak, aby z toho mělo užitek celé společenstvi.

Snová realita:

Vstupuje se do ní za pomoci hudby (bubnů), tance (i několika hodinnového, dokud clověk nedosáhne tranzu) a halucinogeny.

Halucinogeny se ovšem nedoporučují, protože pak Šaman "letí jinou realitou bez svobodné vůle", respektive unáší ho to aniž by mohl změnit směr, i v ruzných kulturách se halucinogeny využivali buď vyjimečně, nebo pro zasvěcení nováčků.


Tanec (býva kombinovány s bubnováním) není zrovna ideální. Tancovat několik hodin dokud nedosáhneme tranzu, je celkem na prd. Jednodušší je lehnout si, udělat si pohodlí a poslouchat bubnování.


Bubny jsou hlavní součástí Šamanského rituálu. Dokážou ovlivnit rytmus bytí srdce a tím i ovlivnit Váš mozek a dostat ho do potřebného snového stavu.

Silové místo je místo v středním světě, které si Šaman intuicí vybral při meditaci. Může to být existující nebo vymyšlené místo, důležité je aby se tam Šaman cítil dobře, protože z toho místa bude pokaždé cestovat do horního a dolního světa.

Snová realita se dělí na 3 části:

Horní, Střední a Dolní svět. Šamani si to představují jako strom, koruna stromu je Horní svět, kmen stromu je Střední svět a kořeny stromu jsou Dolní svět. V Horním žijí duchovní učitelé, v Dolním zase silová zvířata.

Horní svět:

Cestuje se do něho většinou šplháním po větvích stromu, ale záleží na individuální fanzaii (můžete si například přivolat výtah :-D ), lze si také zavolat své silové zvíře, aby Vám s cestou pomohlo. V Horním světě zíjí duchovní učitelé (alias duchovní průvodci). Duchovní učitel mohl být kdysi člověk, ale nemusí to být jenom lidská duše.

Střední svět:

Střední svět je nejpodobnější naší realitě, jsou tam stromy, pole, lesy, prostě přiřoda. Zde si nacházíte při meditaci svoje Silové místo a odtud déle cestujete do Horního nebo Dolního světa. Do Středního světa si můžete zavolat své pomocníky - silová zvářata / silové zvíře.

 

Dolní svět:

Dolní svět je taková jungle, žijí tam přízivnické entity (pavouci, celkově hmyz, hadi atd...), dále tam žijí silová zvířata. V Dolním světě by jsme se měli vyhýbat hmyzu a hadům - symbolizuji parazity, kteří se na lidech rádi přiživují. Nemusíte mít z nich strach, stačí je obejít a nevšímat si jich. Stávalo se mi (i ostatním) že jsem v Dolním světe nenašel pevnou půdu pod nohama - bylo to jako chodit ve vodě (mohli jste chodit nahorů a dolů, aniž by jste potřebovali pevnou zem pod nohami). Cestujete se zde snadno, protože tu prostor funguje jinak. Proto se můžete doslova teleportovat z místa na místo.

Silové zvíře:

Silové zvíře se nachází v Dolním světe a hledá se (a spoznává) v Šamanistickém kurzu. S jedním silovým zvířetem se člověk narodí a další může získat od jiných Šamanů, kteří silové zvíře speciálně pro Vás najdou. Silové zviřata jsou něco jako "Anděl strážný", které nas opatruje, léči a ochraňuje. Vyjímečne může byt silové zvíře i hmyz nebo had.
 
Ztráta silového zvířete se projevuje obrovskou smůlou v životě, jako by nad námí "Nestál žádný ochranný anděl". Problém Šaman řeší tak, že najde klientovi nové silové zvíře, které ho bude ochraňovat.

Ztráta části duše:

Podle Šamanismu lze ztratit část duše při otřesné zkušenosti (například jako miminko: odejde matka na nákup a dítě hodinu rvě a brečí protože chce maminku, dítě z toho má traumatický žažítek na celý život, i když si ho vědomě nemusí pamatovat). Člověk se ztrátou části duše se pozná následovně: je nesvůj, nic ho nebaví, nemá náladu na věci které ho dříve bavili, nema elán, cítí se prázdný, nenaplněný atd...

Šamanské léčení:

Šaman nikdy neléčí sám od sebe - žádá o to své spojence, silove zvířata a duchovního průvodce. Občas mu léčení můžou zakázat, pokud se jedná o karmický problém. Většinou se nedoporučuje léčit blízké lidi, protože nás tam ovlivňují emoce. Pokud má Šaman léčení povoleno, tak dá vědět svému silovému zvířeti které se už o všechno postará. Proto Šaman jako takový není přímo léčitel, ale jakýsi prostředník mezi světy.

Odvedení duše mrtvého, pokud zemře náhle a neuvědomuje si svou smrt, se provádí tímto způsobem: Nejdřív musíme na danou duši mluvit, a přesvědčit ji že uz nežije. Potom se s námi nechá svobodně odvést do vyšší sféry. Přesvědčení mrtvého o tom, že je mrtvý býva často těžké, protože si to neuvědomuje, žije pořád v časové smyčče (proživá stále dokola posledni momenty jeho života). Jak zachraňovat ztracené duše Šamana naučí silové zvířata nebo duchovní učitel.

Vnitřní vetřelec: Šamani vnimáji chorobu jako vetřelce, který se na nás přiživuje. I např. nádor, může to být způsobeno černou magii > prokletím (pozor ! i výbuch hněvu stačí k prokletí člověka, hněv je nahromaděná negativní energie a ta funguje jako motor pro prokletí, stačí pak v rozčálená řict "Kéž by se ti.." a už je prokletí na světe). S prokletím je to těžké, protože ho Šaman musí odstranit jak v přitomnosti, tak v minulosti.
Taky se stává, že při oslabení (zlomená noha, těžká chřipka atd) se do nás dostavájí ruzn´entity (bytosti > přízívníci).

Totemismus: Toto náboženství vzniklo z šamanismu za účelem dát úctu silovým zvířatům. Tudíž nešlo o uctívání zvířat fyzických, ale duchovních našich ochránců.