Meditace - návod jak pro nováčky tak pro pokročilé

18.05.2013 23:50

 

Úvodní slovo:

 

Dobrý den, dlouhou dobu (asi 1-2 roky) jsem se snažil meditovat ale nemělo to na mě takové účinky, jaké jsem očekavál. Bohužel se s tím setkává hodně lidí, ale teď mám pro Vás řešení ! Je to mudra ZEN ! Tuto mudru používal i Buddha a existují jeho sochy jak sedí v této pozici. Článek se sice věnuje hlavě, očím, tělu atd ale nejdůlěžitejší na této technice je mudra (tzn. pozice rukou, která zajišťuje lepší proudění energie a taky její čištění). Prakticky každý, kdo v této pozici setrvá alespoň 40 minut na sobě ucítí změny (euforii, lehkost těla, mírný úsměv, vyspalost atd..). Ze začátku může trvat i hodinu, než se dostanete do této euforické fáze, ale nezoufejte ! Čím častěji to budete provozovat (můžete i ve vlaku, stačí si dát ruce do té pozice - mudry) tím kratší dobu budete potřebovat na daný stav mysli a těla. Po asi 3-4 meditacích s touto mudrou, jste očištěni a tudíž Vám bude trvat už jen cca 20 minut dostat se do daného stavu euforie. A tak se to snížuje a snížuje s tréningem, takže za chvílí Vám bude stačit 5 minut ! A pak když budete čakt 10 minut na autobus, tak si to mužete zkrátit příjemnou krátkou meditací.

 

Užitečnost:


Fyzické zdraví a kondice
Pozornost
Inteligence
Zrychlené čtení
Uvolnění
Zbavení stressu

1. Pozice těla
2. Pozice ruk
3. Pusa, Jazyk
4. Oči

a. začátek
b. očištění
c. rychle navozená meditace
d. zrychlené čtení

Metoda pozornosti
Očištění koupelí
Mantry


1. Sedněte si rovně na židli, páteř by měla být rovná (může byt trochu pokrčená pokud je Vám to tak pohodlnější).

2. Pozice ruk je v této metodě nejdůležitější. Ruce jsou energetické výstupní body a proto se na ně při mudrách dává velký význam. Použijte tuto mudru
https://madhyama.ca/mudra.jpg

3. Pusa může být mírně pootevřená (pokud se Vám špatně dýchá nosem). Jinak je lepšá zavřená pusa, jazyk přilepený na horni patro, prestanou se Vám tak tvořit sliny a existujici stékají po jazyku do krku.

4. Oči můžou být zavřené nebo otevřené, záleží na Vás. Pokud zvolíte techniku s otevřenýmí oči, tak se dívejte před sebe nebo mírně nahoru (oči táhnou k nebi > duchovnímu životu a štěstí). Když se díváte před sebe tak nezaostřujte na žádný předmět a dívejte se jako do dálky.



a. ze začátku (obzváště, když jste delší dobu nemeditovali) na sobě můžete pozorovat nervozitu, utěkanost atd.. Tělo totiž není uvolněné a není zbavené negativní energie. V takových momentech je dobré na chvíli přestat, postavit se, zatřepat pořádně z končetinami (uvolní je to a zbavíte se přebytečné negativní energie) a potom dále pokračovat v meditaci.

b. časem se Vám tělo pročistí, takže budete zdravější, energetičtější a rychleji dosáhnete stavu meditace. Nejlepší je meditovat minimálně pů hodiny alespoň 3× týdně aby byl vidět výsledek.

c. rychle navozená meditace souvisí s bodem a. a b., jde prakticky o to, že čím častěji cvičíte mudru ZEN, tím rychleji ucítíte uvolněný stav meditace a euforie. Takže například po týdenním cvičení kazdy den půl hodiny, vám bude stačit cca 10 minut pozice mudry ZEN, aby jste dosáhl požadovaného klidu. Brzy bude stačit však pouze 5 minut, takže si mudrou ZEN můžete zkracovat jízdu autobusem / vlakem, čekaní na MHD atd..

d. zaznamenal jsem, že při meditaci s otevřenýma očima se mi zvýšila rychlost čtení 3-4×. Je zajimavé jak mozek při meditaci pracuje jinak, data z článku nezhodnocuje, ale jako by je rovnou zaznamenává, ukládá.



Metoda odlákání pozornosti:
Nejlepší metoda na odlákání pozornosti mysli je, že se jednoduše díváte na film / seriál / čtete si článek atd.. (stačí při tom mít ruky v pozici mudry ZEN) Výhoda této techniky je, že sledujete např seriál a nevnímáte natolik svoje tělo, jako když nic neděláte. Čím méně vnímate svoje tělo, tím rychleji se začne uvolňovat (obzvlášť díky účinku mudry ZEN). Po zkončení daného seriálu / filmu si na sobe všimněte změny v vnímání těla a lehkou euforii.


Očista koupelí:
Nejlepší k rychlému zbavení se negativní energie je ledové sprcha (čím studenější tím lepší). Nejlépe ještě s kombinací vizualizace (představení) jak z nás voda smýva černotu (představuje negativní energii) a ta pak odtéká do žlábku. Navíc je známo že studená voda má vliv na psychiku a zdraví člověka.


Mantry:

OM TARE TU TARE TURE SVOHA: mantra bílé tary (Buddhistická) - mantra ochrany při duchovním rozvoji .

www.youtube.com/watch?v=qMjmuI9b4A0 (nahrávka této mantry)


Džóti, Džóti - Světlo světel
Džóti, Džóti Swayam
Džóti, Džóti Param
Džóti, Džóti Arul
Džóti, Džóti Šivam
Váma Džóti, Sama Džóti, Vána Džóti, Džnána Džóti,
Máha Džóti, Joga Džóti, Váta Džóti, Náda Džóti,
Ema Džóti, Vjáma Džóti, Eru Džóti, Víru Džóti,
Eka Džóti, Eka Džóti, Eka Džóti Džótiye

Překlad:

Světlo, ó Světlo Vnitřní záře, Světlo, ó Světlo Absolutna, Světlo, ó Světlo Dobroty, Světlo, ó Světlo Naděje, Světlo, ó Světlo Šivy, Světlo Luny, Božské Světlo, Světlo Moudrosti, Světlo Nebe, Světlo Jógy, Světlo Větru, Světlo Zvuku, Světlo Radosti, Světlo Vod, Světlo Slunce, Životadárné Světlo, Jediné Světlo. Dej nám Světlo, Světlo Světel!